Kuchnia

Przepisy

Ciasto Latte Macchiato

Składniki na blaszkę 22x33 cm

biszkopt

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao


masa

300 g masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru pudru
4 serki waniliowe po 150g


poncz

1 i 1/2 szklanki przestudzonej kawy
100 ml likieru kawowego, migdałowego lub Baileys'a

ponadto ok. 200 g okrągłych biszkoptow


Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku, ciągle miksując.

Następnie wlać wodę wymieszaną z olejem.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, a następnie mleko w proszku, na przemian z serkami. Teraz miksować już tylko do połączenia składników.

Z kawy i alkoholu przygotować poncz.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat nawilżyć ok 1/4 ponczu. Wyłożyć 1/3 masy. Biszkopty nawilżyć kolejną częścią ponczu i układać na masie. Posypać kakao. Drugi biszkopt posmarować cienko masą i tą posmarowaną stroną przykryć ciastka. Wierzch biszkoptu naponczować.

Wyłożyć ostatnią część masy. Na wierzchu ułożyć zwilżone biszkopty i wszystko oprószyć kakao. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut wcześniej.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation