DIY - zrób to sam

Mahjong

WIELKANOCNE JAJA W GALARECIE

Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
- 2 łyżki żelatyny
- 8-9 dużych plastrów szynki
- 2 duże jajka
- 1/2 małej główki brokułu
- 1/2 puszki kukurydzy
- sól
- pieprz
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Bulion zagrzej, dodaj czosnek i gotuj na małym ogniu 2 minuty. Dopraw sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz sokiem z cytryny. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Ostudź. Brokuł podziel na różyczki, obgotuj około 4 minut w lekko osolonym wrzątku. Przelej zimną wodą i dobrze osącz. Kukurydzę osącz na sitku. Kilka łyżek bulionu wylej na dno naczynia, wstaw do lodówki. Następnie ułóż połówki jajek, połowę różyczek brokułu, polej bulionem i odstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułóż plasterki szynki zawinięte w ruloniki, posyp kukurydzą oraz pozostałymi różyczkami brokułu. Polej bulionem. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem naczynie zanurz w gorącej wodzie, galaretę wyjmij na półmisek i podawaj z chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation