Kuchnia

RISOTTO

Risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki


1,2 litra rosołu lub wywaru warzywnego(można użyć z kostki)
75 g masła
1 łyżka oleju
1 mała cebulka, drobno pokrojona
300 g ryżu do risotto
1/2 cytryny
250 g resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka
1 żółtko
5 łyżek świeżo startego sera Parmesan
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
4 łyżki tłustej śmietanki(double cream)


Połowę masła rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie i dodajemy cebulę, smażymy, aż cebula będzie miękka ale wciąż szklista. Dodajemy ryż i mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zacznie być przezroczysty.
Zaczynamy stopniowo dodawać gorący rosół intensywnie mieszając. Dodajemy kolejne porcje dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn. Całość powinna zająć około 20 minut.
W międzyczasie ścieramy skórkę z cytryny na bardzo drobnych oczkach i dodajemy ją około 7 minut przed końcem gotowania. 5-10 minut przez końcem gotowania dodajemy cząstki kurczaka, pilnując by kurczak był dobrze podgrzany.
Wyciskamy sok z połowy cytryny do małej miski i mieszamy z żółtkiem, serem, pietruszką, solą, pieprzem oraz śmietanką.
Gdy risotto jest gotowe, zdejmujemy je z ognia dodajemy cytrynową mieszankę oraz resztę masła i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przykrywamy na 2 minuty i podajemy natychmiast. Można posypać dodatkową porcją Parmesanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation