Kuchnia

Kulinarnie

Ciastka warszawskie z chałwą

Ciasto:
- 35 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Z podanych składników zarabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość pół centymetra i wykrawamy niewielkie kółka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Lukier:
- 1 białko
- 15 dag cukru pudru
- kilka kropli ekstraktu waniliowego

Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i zapach. Mieszamy do połączenia się składników. Lukier nakładamy cienko na ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Masa chałwowa:
- 10 dag masła
- 10 dag chałwy

Masło ucieramy mikserem do powstania gładkiej masy. Dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy do połączenia się składników.

Ponadto:
- ½ szklanki sezamu

Sezam prażymy na patelni.
Ciastka przekładamy masą chałową. Smarujemy również brzegi ciastek, które obsypujemy sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation