Kuchnia

dla zdrowia i urody

Pasztet z cukinii
Składniki:
3 szkl. cukinii startej na grubych oczkach (dobrze odciśniętej)
3 cebule
1,5 szkl. bułki tartej
200 g sera mozarella
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
3 jajka
łyżeczka papryki mielonej
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki

Piekarnik nastawić na 190 stopni. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Cebulę drobno pokroić, ser mozarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce wymieszać dokładnie cukinię, ser, bułkę tartą, cebulę, natkę i olej.
Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy. Doprawić całość przyprawami.
Białka ubić na sztywno i również wmieszać delikatnie do masy.
Przełożyć ostrożnie do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 70 minut. Wyjąć i wystudzić w formie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation