Kuchnia

bakłażan

BAKŁAŻANY PIECZONE ZE SZPINAKIEM I PECORINO (WŁOCHY)

Składniki (na 2 porcje):

2 bakłażany (każdy o wadze 200-250 g)
150 g szpinaku, posiekanego
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
80 g startego pecorino
5 łyżek uprażonych orzeszków piniowych
400 g posiekanych pomidorów (pozbawionych skórki)
2 opakowania sera mozzarella (każdy po 125 g)
sól i i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy je do przestygnięcia. Przy pomocy łyżeczki (używam łyżeczki do melona) wyjmujemy miąższ (uważamy, by nie uszkodzić skórki warzyw). Miąższ siekamy, łączymy ze szpinakiem, pomidorami, pecorino, natką i orzeszkami. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy połówki bakłażanów, na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Bakłażany kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation