Kuchnia

SERNIKI

Sernik piernikowy - świąteczny
ReklamaReklamaReklama

Sernik piernikowy! Już na samą myśl może lecieć ślinka :) Stworzyłam dzisiaj połączenie idealne dwóch moich ulubionych świątecznych wypieków czyli sernik z piernikową nutą… Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Jest to przepis bardzo prosty, smaczny, świąteczny. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm lub małej foremce. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – zrobiłam go inaczej niż zwykle. Nie jest to kolejny przepis, w którym osobno ubijane są białka, więc najpierw sernik bardzo rośnie, a na końcu niestety klapnie, a Ty się zastawiasz co znowu zrobiłaś źle… Wręcz przeciwnie. Ten sernik wyjdzie każdemu ponieważ minimalnie tylko rośnie, nie jest niepotrzebnie napowietrzany, nie pęka podczas pieczenia. Mam dla Was jeszcze kilka wskazówek, dotyczących sernika:

wyjmij godzinę szybciej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temp. pokojowej
nie napowietrzaj zbytnio masy serowej, nie ubijaj zbytnio jajek bo później następuje efekt pęknięć i opadnięć sernika
piecz go w maksymalnie 170 stopni (bez termoobiegu)
pod koniec pieczenia zmniejsz temp., następnie studź sernik w piekarniku lub przy lekko uchylonych drzwiczkach
nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika – totalnie zabronione

Przepis na: Sernik piernikowy

Przygotowanie: 70 min Pieczenie: 70 min Łącznie: 140 min
Składniki :

Ciasto:

500 g mąki
5 łyżki cukru pudru
250 g miękkiego masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
130 g cukru
50 g margaryny (miękkiej)
40 g budyniu waniliowego
200 g śmietanki kremówki
4 jaja
2 białka (które zostały z ciasta)
2 łyżki dżemu pomarańczowego firmy Stovit
niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)

Krok 1

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy większą część ciasto na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę, lekko dociskamy palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2

W tym czasie twaróg sernikowy, cukier, margarynę oraz budyń miksujemy. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Pod koniec dodajemy dżem pomarańczowy lub ewentualnie startą skórkę z 1/2 pomarańczy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation