Inne

desery

Gofry czekoladowe | Moje Wypieki

Składniki:

200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
3 jajka, żółtka i białka osobno
55 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
450 g maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1/2 - 3/4 szklanki drobinek czekoladowych (chocolate chips)
Mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę, sól - przesiać i wymieszać.

Żółtka zmiksować z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksować z suchymi składnikami. Odłożyć ciasto na 5 minut.

Po tym czasie w osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i dodać do odłożonego ciasta razem z drobinkami czekoladowymi, bardzo delikatnie wymieszać.

Piec w gofrownicy do chrupkości lub do momentu, aż bez problemu będą odchodziły od gofrownicy. Podawać ciepłe.

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation