Kuchnia

⇒ CIASTA z OWOCAMI & GALARETKĄ » ☕️…✽

Charlotte truskawkowa na dzień Mamy

Składniki
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
18 podłużnych biszkoptów
Wykonanie
Ciasto przygotowujemy w okrągłej formie o średnicy 18 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt obcinamy na płasko z jednego końca i ustawiamy w okręgu w blaszce. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kolejnych 3 łyżkach gorącej wody, lekko podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ostudzonej żelatyny dodajemy łyżkę ubitej śmietanki i dokładnie mieszamy. W ten sposób żelatyna stopniowo będzie łączona ze śmietaną i nie utworzą się grudki. Truskawki kroimy w kostkę. Połowę truskawek dodajemy do śmietany, dolewamy również żelatynę i wszystko mieszamy. Masę wykładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy i czekamy, aż zacznie tężeć. Pozostałe truskawki wykładamy na masę śmietanową i wlewamy tężejącą galaretkę. Całość chłodzimy w lodówce. Przed podaniem możemy przewiązać ciasto wstążeczką. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation