Kuchnia

BABECZKI

Mufinki bananowe
Sposób na wykorzystanie ciemniejących bananów. Mafinki są wilgotne a robi się je błyskawicznie. Można je wzbogacić dodając do ciasta kawałki czekolady, mak lub posiekane dowolne orzechy.
Składniki suche:

1 i 1/2 szklanki mąki
łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru

Składniki mokre:

pół szklanki oleju
pół szklanki maślanki lub kefiru
1 jajko
łyżka rumu (niekoniecznie)
2-3 rozgniecione banany

Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać banany i niedbale wymieszać widelcem, tylko tak by składniki się połączyły. Piec w natłuszczonej (lub wyłożonej papilotkami) formie na 12 muffinek ok. 25 min. (sprawdzać drewnianym patyczkiem) w temp. 175 stopni C. Za sprawa bananów są mięciutkie nawet następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation