Kuchnia

⇒ APPLE PIE 🍏 SZARLOTKA 🍎 JABŁECZNIK » ☕️ …✽

Kuchen borracho - chilijski jabłecznik -

Składniki na 24 cm tortownicę

Składniki na farsz:


650 gramów jabłek (czyli około 6 średnich sztuk)
75 gramów cukru
100 ml kremówki
* Nie mogłam się powstrzymać i dodałam 2 łyżki rumu do jabłek ;)

Wykonanie:

1. Podziel każde jabłko na 8 części. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plastry.
2. Do miski wlej śmietanę. Dodaj do niej cukier i jabłka. Wymieszaj.




Składniki na ciasto:


300 gramów mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (sporo, ale nie czuć go w cieście)
1/4 łyżeczki soli
150 gramów miękkiego masła
225 gramów cukru
3 jajka
5 łyżek rumu (użyłam ciemnego. sprawdza się najlepiej w kuchni ze względu na wyrazisty smak)
5 łyżek wody


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
2. Natłuść i posyp bułką tartą bądź kaszą manną tortownicę.
3. Ucieraj masło z cukrem, aż zmieni konsystencję na puszystą i będzie koloru kremowego.
4. Rozbij jajka. Roztrzep je i stopniowo dodawaj do masła. Mikser powinien być ustawiony na jak najmniejsze obroty.
5. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Podziel suche składniki na 4 porcje.
6. Wmieszaj suche składniki w maślaną masę - rób to stopniowo - po jednej części na raz. Wraz z 3 porcją suchych składników wlej do ciasta rum i wodę. Delikatnie wymieszaj ostatnią porcję mąki.
7. Podziel ciasto na 3 części, a farsz jabłkowy na dwie.
8. Rozsmaruj w tortownicy pierwszą porcję ciasta. Ułóż na niej jedną porcję jabłek. Na jabłka ułóż 2 część ciasta. Na nią znów jabłka, a na nie resztę ciasta.
9. Piecz około półtorej godziny. Najlepiej zrobić próbę patyczkową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation