Kuchnia

⇒ POTRAWY MIĘSNE » ☕️…✽

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym - Karmelowy blog kulinarny Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym (2-3 porcje)

Składniki na sos:

350 g świeżej lub mrożonej żurawiny
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Składniki na polędwiczkę:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 większa polędwiczka wieprzowa
Przygotowanie sosu:

W średnim rondelku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego gotuj przez 12-15 min, mieszając od czasu do czasu. Można sos zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Wystarczy tylko podgrzać przed samym podaniem.
Przygotowanie polędwiczek:
Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
W małej miseczce wymieszaj zioła, sól i pieprz. Wetrzyj je dokładnie w polędwiczkę.
Rozgrzej na dużym ogniu, na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku, łyżkę oliwy. Włóż polędwiczkę o obsmaż dokładnie z każdej strony, do przyrumienienia ok. 5 min.
Włóż patelnie wraz z polędwiczką do piekarnika i piecz ok. 10-12 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej mięsa 65 oC (polecam zakup termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż mięso po obsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
Po wyjęciu polędwiczki, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól jej poleżeć ok 10 min. Następnie pokrój ją w cienkie plasterki i podawaj polane sosem. Ja podałam na puree ziemniaczanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation