Kuchnia

przydatne porady

Kilka punktów, o których musi pamiętać właściciel patelni żeliwnej:

Przed pierwszym użyciem warto zakonserwować patelnię: umyć gorącą wodą, osuszyć i nasmarować olejem, wstawić do piekarnika i rozgrzać do 150 st.C. Wyjąć, ostudzić i usunąć nadmiar oleju. Tłuszcz zakonserwuje powierzchnię. Jeżeli patelnia posiada uchwyt, który uniemożliwia użytkowanie w piekarniku wystarczy ją mocno rozgrzać na płycie gazowej.
Do mycia patelni żeliwnych nie można używać ŻADNYCH detergentów, ani myć w zmywarkach!
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że patelnie żeliwne nie lubią nagłej zmiany temperatur: należy rozgrzewać je powoli, a na rozgrzane nie wlewać zimnej wody. Również warto zwracać uwagę, by elementy składowe potraw miały przed smażeniem temperaturę pokojową.
Regularne natłuszczanie olejem pozwala dłużej cieszyć się z użytkowania patelni.
Do czyszczenia nie należy używać ostrych zmywaków i „drapiących” stron gąbek, bo można uszkodzić patelnie.
Gdy do patelni zaczynają przywierać smażone potrawy należy zakonserwować ją solą. Na oczyszczoną patelnię wysypać warstwę soli i podgrzewać, pilnując, by nie przywarła do dna. Następnie należy ostudzić patelnię i usunąć sól.
Nie należy na niej przechowywać zbyt długo potraw, ani zamykać szczelnie np. przykrywając pokrywką, bo patelnie żeliwne są bardzo podatne na korozje. W takiej sytuacji należy oczyścić patelnię z rdzy i ponownie zakonserwować olejem.
Patelnie żeliwne rozgrzewają się bardzo szybko, więc trzeba dobrze dopasować palnik, bo nie ma potrzeby ogrzewać boków naczynia i wystarczy użyć 75% mocy palnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation