Kuchnia

kuchnia

Kokosowe muffinki Rafaello



Mufinki potrójnie kokosowe: kokos w cieście, kokos w środku i kokosowa polewa na wierzchu. Bardzo wyczuwalny smak śmietankowy w cieście łudząco przypomina dostępne w sklepach kuleczki Rafaello. Nie spodziewałam się, że będą tak bardzo smaczne i na pewno wykonam je jeszcze nie raz np. na jakąś uroczystość. Przepis możemy urozmaicić i zamiast wiórek na wierzch zastąpić je płatkami migdałowymi. Przepis lekko zmodyfikowany ze strony halfhourcook. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
¾ szklanki cukru
1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 krople zapachu migdałowego
2/3 szklanki śmietanki 36 %
½ szklanki roztopionego masła
2 jajka

12 kuleczek Rafaello

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

150 g białej czekolady

1 szklanka wiórek kokosowych

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w miseczce. Mokre składniki przekładamy do oddzielnej miseczki i mieszamy, następnie dodajemy suche składniki. Trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta, następnie wkładamy Rafaello i pokrywamy całkowicie kuleczkę ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. Po ostudzeniu górę muffinek zatapiamy w rozpuszczonej białej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation