Kuchnia

Swięta

Pierniczki świąteczne II
Składniki:

1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki melasy (można zastąpić ją miodem)
2 łyżeczki octu
1 jajko roztrzepane
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (dałam łyżeczkę)
1/2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżeczkę)
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

W rondelku wymieszać masło, melasę, cukier i ocet, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać rozmącone jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, imbir, cynamon i sól. Wymieszać dokladnie aż powstanie gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 części, zawinąć i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu na podsypanej mąką stolnicy wałkować i wycinać wykrawaczkami. Cisateczka układać na wyłozonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 7-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Nalezy uważać, bo łatwo można przesuszyc pierniczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation