Kuchnia

ciasta

Potrójnie musowe ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto czekoladowe:

85 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka, białka i żótka osobno
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
szczypta soli

Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.

Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.

Piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia powinno opaść.

Mus z gorzkiej czekolady:

2 łyżki kakao
5 łyżek ciepłej wody
200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać.

Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.

Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła' i by nie było smug.

Gotowy mus wylać na wystudzone wcześniej ciasto, wyrównać. Lekko uderzyć formą o blat, by usunąć większe pęcherzyki powietrza. Wstawić do lodówki, na godzinę, do schłodzenia.

W tym czasie przygotować górną warstwę.

Mus z białej czekolady:

1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny
1 łyżka wody
170 g białej czekolady
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Białą czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.

W innej małej miseczce wymieszać żelatynę z wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.

Pół szklanki śmietany kremówki podgrzać w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać, do jej rozpuszczenia. Następnie od razu zalać posiekaną wcześniej białą czekoladę, mieszać od czasu do czasu, by czekolada się roztopiła (można chwilę podgrzać w mikrofali, jeśli masa się ochłodzi). Schłodzić do temperatury pokojowej.

W misie miksera ubić pozostałą kremówkę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i wymieszać, uważając by piana nie 'siadła'.

Gotowy biały mus wylać na zastygniety wcześniej mus z gorzkiej czekolady, wyrównać. Wstawić do lodówki, na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia. Udekorować startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation