Kuchnia

ciasta

Mazurek Bounty

Kruche:

150 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
40 g cukru pudru
żółtko
100 g zimnego masła
łyżka zimnej wody
szczypta soli

Kokosowe:

100 g śmietanki kremówki
50 g białej czekolady
25 g masła
80 g wiórków kokosowych
15 g cukru pudru
łyżka śmietankówki/malibu/rumu/wódki ananasowej

Czekolada:

150 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
prażone wiórki kokosowe


Do misy lub na stolnice wsypujemy mąki, cukier puder, sól. Dodajemy żółtko, posiekane zimne masło i łyżkę wody. Całość zagniatamy krótko, jedynie do połączenia składników w kulę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
W rondelku gotujemy kremówkę z masłem. Wrzucamy połamaną białą czekoladę do bulgoczącej się masy i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy do masy cukier puder z wiórkami kokosowymi i alkoholem, energicznie mieszamy. Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy w dowolny kształt, ja wybrałam długi prostokąt. Ciasto nakłuwamy z wierzchu widelcem, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Kruche ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, najlepiej do momentu, aż będzie delikatnie rumiane.
Upieczony spód studzimy na kuchennej kratce. Następnie wykładamy na niego kokosową masę smarując na całej powierzchni.
W miseczce nad gotującą się wodą umieszczamy kostki czekolady z masłem. Mieszamy.
Roztopioną czekoladę wylewamy na masę kokosową i wyrównujemy. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Mazurek przed podaniem schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation