Kuchnia

kuchnia

Tarta cukiniowo marchwiowa na spodzie z kaszy jaglanej

ciasto

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 małe jajo (w wersji wegan zastąpić siemieniem mielonym + woda)
1/4 pojemnika masła roślinnego (ok. 65 g)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli

farsz

średnia cukinia
duża marchew lub 2 mniejsze
do posypania płatki chili lub suszonych pomidorów

sos

1 jajo
3-4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, chili w płatkach


przygotowanie

ciasto: kaszę jaglaną i jajo miksujemy na gładką masę. przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. wyrabiamy gładkie ciasto. wstawiamy do lodówki by schłodzić.

farsz: warzywa myjemy, marchew obieramy. kroimy na cienkie wstążki, ja to zrobiłam za pomocą zwykłej obieraczki. potem, za pomocą ostrego noża paski przekroiłam wzdłuż na połowę.

sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki

schłodzone ciasto wykładamy na formę do tarty podnosząc brzegi, nakłuwamy widelcem i zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180-200 st C. lekko studzimy i układamy wokoło na przemian wstążki cukinii i marchewki, zaczynając od brzegu formy. robimy to dość ciasno - przerwy ok 0,5 cm. następnie delikatnie zalewamy sosem. ja to robiłam stopniowo za pomocą łyżki do zupy. na koniec posypujemy płatami chili lub suszonych pomidorów. pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180-200 st C. ja przyprawiłam moja tartę dość pikantnie jako że składniki bazowe są delikatne w smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation