Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jogurtowe tagliatelle z czosnkiem, brokułami i kurczakiem (6 składników)

Składniki

► makaron tagiatelle [400 g]
► brokuły [500 g]
► pierś z kurczaka [500 g]
► olej rzepakowy [10 g / łyżka]
► jogurt naturalny [200 g]
► serek twarogowy kanapkowy [150 g]

Dodatkowo
► sok z cytryny [2 łyżki]
► czosnek świeży [2 małe ząbki]
► bazylia [1 łyżeczka]
► oregano [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1-2 łyżeczki]
► sól [do smaku]
► pieprz mielony [do smaku]
Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Brokuły umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w garnku lub na parze (jeśli przygotowuję je al dente lubię wrzucić je na sitko i umieścić nad gotującym się makaronem – dwie ,,pieczenie” na jednym ogniu ;))
Kurczaka przygotować tym prostym sposobem.
Wymieszać serek z jogurtem, przyprawami, przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny.
Ciepły, odsączony makaron razem z gotowymi brokułami wrzucić do sosu i porządnie wymieszać.
Kurczaka pokroić lub poszarpać dwoma widelcami i ułożyć na makaronie lub wymieszać razem z sosem. Opcjonalnie można posypać gotowy makaron odrobiną parmezanu lub dodatkową porcją suszonych ziół.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation