Kuchnia

DYNIOWE SMAKOWITOŚCI

Ciasto dyniowe z nutellą -
CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki goździków, mielonych
2 jajka
1 szklanka puree z dyni
110 g masła, roztopionego
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
1/2 szklanki czekoladowych chipsów tzw. kropelek
szczypta soli
DODATKOWO:

3 łyżki nutelli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem, gałką i goździkami. W oddzielnej miseczce mieszamy mokre składniki razem z sola. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec łączymy z chipsami czekoladowymi.
Nutellę lekko podgrzewamy. Formę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do foremki i wykładamy połowę nutelli. Przykrywamy drugą połową ciasta i na wierzchu smarujemy pozostałą nutellą. Nożykiem lekko robimy w cieście zawijaski. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI?

1. Zaczynamy od umycia, osuszenia i wydrążenia dyni ( TUTAJ znajdziesz wpis jak to się robi ). Następnie przekrawamy na ok. 8 części. Nie pozbywamy się skórki.

2. Przygotowaną dynie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. W zależności od wielkości dyni i grubości miąższu. Upieczoną dynię sprawdzamy nożykiem czy jest miękka. Zostawiamy na 15 min. do lekkiego wystudzenia.

3. Jeszcze ciepłą dynię obieramy nożykiem. Przekładamy i miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.

4. Gotowe puree (mus) możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub zamrozić na kilka miesięcy. Nie polecam trzymać więcej niż kilka godzin w temp. pokojowej, ponieważ szybko się psuje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation