Kuchnia

tarty

Serowa tarta z kurczakiem, pieczarkami! Składniki:

Ciasto:

200g mąki
100 g masła
2 żółtka
szczypta soli

Farsz:

1/2 cebuli
500 g kurczaka
3 ząbki czosnku
szczypta przyprawy do kurczaka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
400 g pieczarek
szczypta pieprzu, oregano, soli
3 jajka
3-4 łyżki jogurtu Bakoma Naturalnie Gęsty
1/2 łyżeczki majeranku lub gałki muszkatałowej
szczypta pieprzu, soli
5 dag startej mozzarelli

Wykonanie:

Z mąki, masła (najlepiej zimnego), żółtek, soli zagniatamy kruchy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, gdy się zeszkli to dodajemy kurczaka (również pokrojonego w kostkę). Chwilkę smażymy. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu, oregano, pieczarki, dusimy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

W tym czasie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) układamy ciasto, nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.

W osobnej misce mieszamy jogurt, jajka, sól, pieprz, startą mozzarellę oraz majeranek.

Na podpieczony spód nakładamy farsz pieczarkowy, wylewamy masę jajeczną, wyrównujemy. Piec ponownie przez 30 minut w temp. 180 stopni aż wierzch nam się ładnie zetnie. Po upieczeniu dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation