Kuchnia

kuchnia

Domowe batoniki bakaliowe

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki ryżu preparowanego
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki łuskanych nasion słonecznika
4 łyżki sezamu
2 łyżki nasion lnu
1 szklanka posiekanych bakalii (ja dałam rodzynki, śliwki i morele)
5 łyżek miodu
4 łyżki oleju
szczypta soli

W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane, preparowany ryż, słonecznik, sezam, len i posiekane bakalie. Do garnka wlać olej, dodać miód oraz sól i zagotować. Uzyskaną masę połączyć z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Całość wyłożyć do formy (ja robię na prostokątnej o wymiarach 35 x 28 cm). Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°. Ostudzić i pokroić na części.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation