Design

Design

Ciasto toffi (na krakersach)

Składniki na przełożenie:

1,5 opakowania słonych krakersów
3 opakowania herbatników typu "petitki"

Krem budyniowy:

1 litr mleka
pół szklanki cukru
4 żółtka
250 g masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 szklanki mleka, pół szklanki cukru i masło zagotować. Do gotującej się mieszanki dodać dokładnie zmiksowane blenderem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki pszennej, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 4 żółtka. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić z palnika.

Krem toffi:

400 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, zwane również masą krówkową), schłodzonej
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny

500 ml śmietany kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę kajmakową z puszki, nadal ubijając.

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i przestudzić, ale powinna pozostać płynna. Tak przygotowaną żelatynę szybko zmiksować z przygotowanym kremem toffi, tylko do połączenia.

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 cukier wanilinowy (16 g)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny
50 g gorzkiej czekolady

500 ml śmietany kremówki umieścić w misie miksera z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym i ubić.

Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i przestudzić, ale powinna pozostać płynna. Tak przygotowaną żelatynę szybko zmiksować z przygotowanym kremem śmietankowym, tylko do połączenia.

Wykonanie:

Formę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułożyć warstwę herbatników. Na nie wylać gorącą masę budyniową. Na całej powierzchni kremu budyniowego ułożyć krakersy, jeden przy drugim. Całkowicie wystudzić, następnie schłodzić w lodówce (krem budyniowy musi być zimny zanim wyłożymy na niego krem toffi).

Na krakersy wyłożyć krem toffi. Przykryć go ponownie krakersami, na które wyłożyć krem śmietankowy.

Całość przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 24 godziny w lodówce. Przed samym podaniem oprószyć tartą gorzką czekoladą. Kroić w kostkę, podawać.

Ważna uwaga: ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić. Każda próba krojenia przed czasem może się skończyć klęską (zaufajcie mi, wiem o czym piszę :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation