Kuchnia
ciacha
Semlor | Moje Wypieki
Składniki na około 16 sztuk:
200 ml mleka
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej
80 g masła, roztopionego
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
pół jajka lub 1 małe jajko
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
/ciasto drożdżowe można też na wyrastanie schować do lodówki, na całą noc, uprzednio przykrywszy je szczelnie folią spożywczą, by nie wyschło; rano uformować bułeczki/
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą i będą już gotowe do pieczenia posmarować je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Piec w temperaturze 210 - 220ºC przez około 8 - 10 minut, do złotego brązowego koloru. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Nadzienie migdałowe:
200 g obranych migdałów (lub od razu zmielonych migdałów)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego*
szczypta kardamonu
1 łyżka śmietany kremówki 36%
około 100 ml wody (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta)
Migdały zmielić w malakserze na drobną mączkę (lub użyć gotowych zmielonych migdałów). Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać więcej wody lub dodatkową łyżkę śmietany.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą gładką tylką o szerokości około 1 cm.
Dodatkowo:
około 500 - 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M).
Wykonanie:
W wystudzonych bułeczkach odciąć samą ich górę, kapturek.
Masę migdałową wycisnąć na sam środek bułeczek. Wokół masy i na jej wierzch wycisnąć ozdobnie bitą śmietanę, przykryć kapturkiem, oprószyć cukrem pudrem.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
* Zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią.
Smacznego :-).
MA==