Kuchnia

Przetwory i nalewki

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Ilość: 14 słoików (720 ml)

Składniki:

5 kg zielonych pomidorów
1,5 kg cebuli cukrowej
1,5 kg papryki czerwonej
nać selera
1 czubata łyżka soli
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka pieprzu
około 14 ząbki czosnku
gorczyca
ziele angielskie
liście laurowe
zalewa:
1 łyżeczka soli
0,5 l octu 10%
2,5 l wody
1 szklanka cukru
Przygotowanie:

Pomidory, paprykę i nać selera myjemy. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, sparzamy i kroimy w paski, natomiast pomidory i cebulę w talarki. Nać selera drobno siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy z 1 łyżką czubatą soli, olejem i pieprzem. Zostawiamy na 2-3 godziny (żeby zmiękły). W słoiki wkładamy po jednym ząbku czosnku przekrojonym na pół, kilka ziarenek gorczycy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Następnie gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru oraz zalewamy warzywa, mieszamy i całość przekładamy w słoiki.
Słoiki z sałatką zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation