Kuchnia

pączki i oponki

Malasadas – potrugalskie pączki

Składniki:

4 1/4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2/3 szklanki mleka skondensowanego
2/3 szklanki letniej wody
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie 7g suchych drożdży
40g masła
1/2 łyżeczki soli
cukier do oprószenia
olej do smażenia ok 1litr

Przygotowanie krok po kroku:

Masło rozpuść i lekko przestudź.
Mleko i wodę lekko podgrzej, powinny być letnie, nie gorące.
Jajka roztrzep widelcem. Połącz wszystkie płynne składniki razem i wymieszaj
Mąkę połącz z cukrem i drożdżami.
Do suchych składników dodawaj płynne jednocześnie mieszając drewnianą łyżką.
Energicznie mieszając łyżką zarób jednolite i elastyczne ciasto o konsystencji przypominającej ciasto na racuchy.
Odstaw na 30-45 minut aż podwoi swoją objętość.
W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C.
Łyżką nakładaj ciasto bezpośrednio do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz też natłuścić dłonie w oleju i formować kulki z ciasta. Pączki będą wówczas foremniejsze.
Osącz z nadmiaru oleju, a następnie obtocz je lekko w cukrze.
Możesz też nadziać je konfiturą lub dowolnym nadzieniem lub podać konfiturę osobno.
Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, tego samego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation