Kuchnia

Jedzenie

Buritto

SKŁADNIKI
4 PORCJE
RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 1/2 papryczki chili
1 łyżka oliwy
220 g (1 szkl.) ryżu długoziarnistego
450 ml bulionu lub rosołu
3 łyżki krojonych pomidorów
CHILI CON CARNE
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce mielonego chilli, kminu rzymskiego i oregano
500 g mielonej wołowiny
100 ml bulionu lub wody
1 puszka krojonych pomidorów (zostawić 3 łyżki do ryżu)
1 łyżeczka cukru
200 g czerwonej fasoli
opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów
ORAZ
4 duże placki tortilli
80 g tartego sera
opcjonalnie awokado, limonka, kolendra, jalapeno
kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE
RYŻ PO MEKSYKAŃSKU
Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać lub zetrzeć. Włożyć na dużą patelnię i chwilę podsmażyć na łyżce oliwy.
Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut).
Zagotować bulion, dodać pomidory i wymieszać. Wlać na patelnię, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować 25 minut.
CHILI CON CARNE
Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę i mieszając zrumienić z każdej strony.
Dodać bulion oraz pomidory, wymieszać i doprawić cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli. Dodać fasolę oraz pokrojone suszone pomidory jeśli ich używamy. Przykryć i dusić ok. 30 min, co jakiś czas zamieszać.
BURRITO
Na środek tortilli nałożyć porcję ryżu, chili con carne, tartego sera oraz pokrojonego awokado. Opcjonalnie dodać kawałki jalapeno, skropić limonką i zawinąć (najpierw boki do środka a potem w rulon).
Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron do zrumienienia tortilli (na patelni lub najlepiej w opiekaczu do kanapek).
Przekroić na pół, podawać z kwaśną śmietaną i opcjonalnie świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation