Kuchnia

Przepisy

Mleczne puchowe bułki-metoda japońska
SKŁADNIKI:

375 wysoko glutenowej mąki (chlebowej)

7 g drożdży instant

4 łyżki mleka w proszku

2 łyżki mleka skondensowanego

75 g cukru

2-3 jajka (tylko żółtka)

80 ml śmietany kremówki

75 g "startera"- (1 część mąki na 5 części wody)

40 g miękkiego masła (lub więcej jeśli lubimy bardziej maślane)

1/2 łyżeczki soli

syrop:1 łyżka cukru+1 łyżka wody

extra:żółtko do posmarowania



WYKONANIE:

1-Najpierw musimy zrobić "starter".W tym przepisie na japoński chleb widać jakie to proste.

2-wymieszac ze sobą suche składniki:mąka,drożdże,mleko w proszku,cukier i sól.

3-Oddzielnie wymieszać pozostałe mokre składniki z wyjątkiem masła.Dodac trzeba oddzielnie przygotowany 75 g "startera".

4-Teraz mikserem wymieszać razem wszystkie mokre i wszystkie suche składniki a kiedy wszystko jest już dobrze połączone dopiero dodać masło.Ciasto wyrabiać (ręcznie można oczywiście też) do czasu aż ciasto stanie się elastyczne i ciągnące.To zajmie nam trochę czasu(ok.15-20 min.)

5-Ciasto umieścić w misce,przykryć folią plastikową i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 min. do godziny aż podwoi objętość.Najlepsza tmp. do wyrastania ciasta to ok.28*C.

6-Po tym czasie ciasto podzielić na tyle kulej ile chcemy zrobić bułek (to zależy również od wielkości formy).Ułożyć na czystej deseczce i przykryć ponownie folią.Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.

7-Po 15 min. każda kulkę rozrolować w podłużny pas.Zawinąć następnie jeden dłuższy brzeg do środka dociskając jakby chcąc go przykleić,a następnie drugi brzeg.Wyciągnąć rolki do długości formy do pieczenia i układać oczywiście w odstępach (bo wyrosną) na blaszce łączeniem ciasta dodołu.
8-Teraz czas na drugie wyrastanie.Tym razem najlepsza tmp. do tego to 38*C.Tak pozostawić pod folią na ok.25-30 min.

9-Kiedy ciasto już wyrosło wo wysokości brytfanki posmarować je roztrzepanym żółtkiem.
10-Nagrzać piekarnik do tmp.180*C.Piec 25 do 30 min. do uzyskania ładnego brązowo-złotego koloru.Wyjąć po tym czasie z piekarnika,wyjąć z formy i wystudzić zupełnie na kratce by nie zaparzyło się od spodu.

11-Na koniec z wody i cukru zagotować syrop którym posmarować powierzchnię bułek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation