Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej | Kuchnia w formie

Składniki (na 1 keksówkę):

2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej)
1 łyżeczka soli
1 szklanka ziaren (wymieszałam słonecznik, siemię lniane niemielone, len złocisty i ok. 1 łyżkę nasion chia, możecie dać pestki dyni, orzechy – to co macie i lubicie)
Sposób przygotowania:

Kasze dokładnie wypłucz na sitku.
Wsyp kaszę do miski (najlepiej wieczorem, by chleb piec za 2 dni rano), zalej wodą i odstaw na 48 godzin. W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
Zmiksuj kaszę gryczaną niepaloną (razem z wodą, w której się moczyła) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. Wsyp ziarna / pestki / orzechy.
Metalową keksówkę natłuść (olejem lub masłem jeśli nie jesteś weganinem) i wysyp płatkami owsianymi. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku). Chleb delikatnie podrośnie.
Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika).
Wystudź chleb na metalowej kratce.

-------------------------------------------------

Chleb z kaszy gryczanej białej

500 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka soli
woda
ziarna słonecznika/ewentualnie dyni/ewentualnie siemię lniane

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną opłucz na sitku, przełóż do miski, posól odrobinę, zamieszaj i zalej letnią wodą tak, aby minimalna warstwa wody pokryła kaszę. Odstaw na około 8 godzin. Po 8 godzinach opłucz kaszę na sitku i zalej całość wodą. Odstaw na cały dzień (8-10h). Jeżeli nie wchłonęła się cała woda to odlej nadmiar. Kaszę zblenduj, niekoniecznie jednolicie. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem . Owiń ściereczką i ponownie pozostaw na ok 8 h. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz ok. 50-55 minut. Oczywiście jeśli masz dodatki w postaci słonecznika to dodaj je po blendowaniu. Wystudź i wyjmij z formy. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation