Kuchnia

kuchnia

Kotlety schabowe wg Magdy Gessler 500 g schabu
300 ml mleka
2 średnie cebule
duże jajko lub dwa małe
mąka do panierowania
bułka do panierowania
sól i pieprz
smalec do smażenia

Przepis
1

Mięso kroimy na kotlety i je cienko rozbijamy. Jeżeli widzimy na kotletach żyłki, przecinamy je. Cebulę kroimy w plastry. Kotlety umieszczamy w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą, zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki. Moczymy 2-3 godziny w zalewie.
2

Następnie kotlety wyjmujemy z mleka i dokładnie osuszamy, najlepiej ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy z obu stron.
3

Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron po kilka minut - na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation