Kuchnia

drożdżówki

DROZDZOWE SERDUCHA.

Składniki
na ok. 10 szt:
500g mąki
20g świeżych drożdży
250ml letniego mleka
100g cukru
2 jajka
90g miękkiego masła
szczypta soli

1 żółtko +1 łyżka mleka
do posmarowania wierzchu

Do miski wlać mleko, dodać pokruszone
drożdże i łyżeczkę cukru.
Mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać tyle mąki żeby rozczyn
miał gęstość kwaśnej śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie dodać resztę mąki, cukru,
szczyptę soli, jajka oraz masło.
Dokładnie wyrobić ciasto
(ja wyrobiłam hakami miksera).
Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce aż podwoi swoją objętość (ok. 30minut).
Z ciasta lepić podłużne wałki ok. 20cm długości, każdy przeciąć w środku, i uformować serce.
Odstawić żeby wyrosły na ok. 15-20 minut.
Posmarować żółtkiem zmieszanym z
jedną łyżką mleka i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygną ozdobić lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation