Kuchnia

Zupy, dania bez mięsa

Perfekcyjne leniwe / Gotuje, bo lubi

Perfekcyjne leniwe (jedna, ewentualnie dwie małe porcje)

230 g twarogu

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru +2 łyżeczki cukru

2 garście mąki

2 łyżki masła

sól

Twaróg pokrusz w rękach, staraj się nie rozdrobnić go za bardzo. Dodaj lekko roztrzepane jajko i przy pomocy widelca przemieszaj je z serem. Dodaj mąkę, sól i cukier i ponownie widelcem zmieszaj ciasto tak, by w miarę zyskało jednolitą konsystencję. Wyrzuć je na umączony blat i delikatnie (nie naciskaj go za bardzo, aby pozostało pulchne) uformuj w postać długiego wałka. Pokrój leniwe umączonym nożem, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij je łyżką cedzakową minutę po tym, jak wypłyną na powierzchnie.

Kluski ułóż na talerzu, aby odparowały. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć przestudzone leniwe i potrząsając patelnią pokryj je masłem. Smaż na złoty kolor, raz po raz przewracając je, aby usmażyły się z każdej strony. Kiedy kluski osiągną złotą barwę, dodaj dwie łyżki cukru i szczyptę soli, podrzucając patelnią przemieszaj kluski z cukrem. Smaż jeszcze chwilę do momentu, aż cukier się rozpuści i utworzy na kluskach karmelową skorupkę. Przed zjedzeniem odczekaj chwilę, aby nie poparzyć ust karmelem ;)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation