Kuchnia

pyszności

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki to danie kompletne. Wyborna łopatka wieprzowa doprawiona majerankiem, całość skąpana w sosie pieczarkowym. Dzięki kilku sztuczkom uzyskacie jasny sos pieczarkowy (grzyby nie ściemnieją!), a sam jego smak dzięki sekretnej przyprawie zostanie podniesiony na zupełnie inny pułap.

Delikatność pulpetów tkwi w doskonałej jakości mięsie oraz typowo angielskiemu sposobowi maczania bułki. Szczegóły poniżej.

Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleka
sól, pieprz, cukier
majeranek
oliwa z oliwek
słodka i ostra papryka w proszku
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
Sos pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
1 średnia cebula
sok z cytryny
masło
sól, pieprz, cukier
tymianek
300 ml śmietanki 30%
natka pietruszki
Przepis
Mielone mięso o temperaturze pokojowej wkładamy do miski. W osobnym naczyniu zalewamy bułkę tartą mlekiem, aby nasiąkła. Cebulę kroimy bardzo drobno, a następnie lekko solimy i cukrzymy - dzięki temu zmięknie. Do mięsa dodajemy całe jajko, sól, pieprz, szczyptę ostrej i słodkiej papryki, majeranek, przeciśnięte 3 ząbki czosnku, namoczoną bułkę tartą oraz cebulę. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękoma kilka minut - im dłużej, tym klopsiki będą bardziej miękkie. Jeśli uznamy, że mięso jest za wilgotne można dosypać jeszcze bułki tartej. Całość odstawiamy do zamarynowania.



Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plastry (większe egzemplarze wpierw przecinamy na pół, a dopiero potem w plastry). Błyskawicznie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę wraz ze szczyptą soli i cukru. Gdy będzie złota wrzucamy do niej pieczarki. Od razu całość solimy, aby pieczarki puściły wodę.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i gdy będzie złota obsmażamy na niej formowane na bieżąco klopsy wielkości mandarynek. Układamy je na patelni począwszy od godziny 12, zgodnie ze wskazówkami zegara. Dzięki temu systemowi będziemy wiedzieli, które pulpety pierwsze powędrowały na patelnię i łatwiej będzie kontrolować długość smażenia.

Warto każdy klops lekko spłaszczyć widelcem. Smażymy kilka minut z każdej strony, aż będą złote.

W tym czasie powinien już odparować cały płyn spod grzybów. Możemy je zatem zalać słodką śmietanką i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sos dusimy ok. 5 minut, a następnie wrzucamy do niego tylko zrumienione klopsy (w środku będą jeszcze zapewne surowe). Przykrywamy garnek przykrywką i dusimy ok. 20 min. na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy, aby sos lekko odparował. Gotowe klopsiki w sosie pieczarkowym podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą, obowiązkowo posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation