Kuchnia

Potrawy Mięsne

Polędwiczki w cytrusach z mango

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczka_cytrusowo_bakaliowa/przepis.html
SKŁADNIKI
4 PORCJE
1 polędwiczka wieprzowa
200 g ryżu
1 mango
świeża kolendra
1 limonka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
MARYNATA:
1 łyżeczka startego imbiru
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki dżemu morelowego lub z owoców tropikalnych
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżka miodu
4 suszone morele i 4 suszone daktyle

PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej polędwiczkę doprawić solą, pieprzem i zamarynować: do rondelka włożyć składniki marynaty - obrany i stary imbir, sok pomarańczowy, sok z cytryny, wino, dżem, ostrą paprykę w proszku, miód i pokrojone suszone owoce. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie ostudzić. Zanurzyć mięso w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć mięso z marynaty, marynatę zachować. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na blaszkę) i piec przez 15 minut. Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 6-7 minut).
Marynatę wlać na patelnię po mięsie i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, na koniec w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną.
Polędwiczkę pokroić i ułożyć na ugotowanym ryżu, posypać pokrojonym mango i skropić połową limonki, polać sosem i posypać listkami kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation