Kuchnia

przetwory

Orientacyjny przepis trochę bardziej szczegółowy:

1 kilogram buraków (oczywiście najlepiej ekologicznych…)
kilka ząbków czosnku (nawet cała główka!) obranych i pokrojonych na pół
2 litry PRZEGOTOWANEJ i OSTUDZONEJ wody
ziele angielskie
liście laurowe
1/2 lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli)
ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)



Wykonanie:

Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Poukładaj je w wyparzonej i wytartej kamionce, na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
Kamionkę zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu jako startera przyspiesza proces fermentacji.
Jeśli nie masz kamionkowej pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gęstą, muślinową tkaniną i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie (aby przerwać proces fermentacji).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation