Kuchnia

Jarska kuchnia

Filety z pstrąga z sosem śmietanowym
1 łyżka różowego pieprzu
4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
4 filety z pstrąga (po 200 g)
4 łyżki śmietany 18%
1 szalotka
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz


Rozgrzewamy piekarnik do 240°C. Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z dwiema łyżkami musztardy. Mieszanką smarujemy filety z pstrąga. Układamy rybę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut (w zależności od grubości filetów). W tym czasie mieszamy śmietanę i pozostałe dwie łyżki musztardy. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Sos podajemy w sosjerce jako dodatek do upieczonej ryby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation