Kuchnia

Pasztety

Pasztet z ciecierzycy

Składniki:
2 szklanki ciecierzycy z puszki, dokładnie opłukanej lub dwie szklanki cieciorki namoczonej na noc i ugotowanej w nieosolonej wodzie,
jedna marchew,
jedna duża pietruszka,
pół selera,
cebula,
trzy ząbki czosnku,
łyżka oleju,
bułka razowa,
½ szklanki mleka,
2 łyżki łuskanych nasion słonecznika,
pęczek zielonej pietruszki,
3 jajka,
suszony cząber,
sól i pieprz.

Wykonanie:
Warzywa gotujemy w małej ilości osolonej wody. Wyjmujemy, gdy są miękkie. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Ugotowane warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek, bułkę namoczoną w mleku, ciecierzycę i przyprawy i miksujemy wszystko na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę. Do masy warzywnej dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pianę i mieszamy bardzo delikatnie. Masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem foremki do ciast i pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godz. (temp. 180 stopni C).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation