Kuchnia
Ciastka
Sandra bakes a party! :: Czekoladowa wieża
Zdecydowanie jest to deser dla czekoladoholików. Jest to również deser, który zabiera dużo czasu, dlatego w przepisie nie podaję czasu przygotowania, ponieważ jest mi ciężko go określić. Jednak efekt finalny wszystko to nam rekompensuję.
Czekoladowa trufla, nieco twarda, pełna chrupiących kawałków. Następnie niesamowicie delikatny mus z białej czekolady, a na koniec "wisienka na torcie", czyli chrupki w czekoladzie. Polecam ten deser na wyjątkowe okazje.
Składniki:
Trufla
200 g czekolady gorzkiej
50 g masła
200 ml kremówki
40 g drobno posiekanych orzechów laskowych
25 g drobno pokruszonych herbatników
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki rumu
Mus z białej czekolady
200 g białej czekolady
200 ml kremówki
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki wody
szczypta soli
Dekoracja
garść płatków śniadaniowych w kształcie preparowanego ryżu
100 g czekolada mlecznej
70 g czekolady gorzkiej
50 ml kremówki
Sposób przygotowania:
Trufla:
1. W garnku o grubym dnie albo w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem i śmietaną.
2. Kiedy uzyskasz jednolitą masę odłóż na bok, aby lekko przestudzić. Następnie odłóż do lodówki na 30minut.
3. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i dokładnie utrzyj na jedwabistą masę. I ponownie odłóż do lodówki na 30minut.Metalowa obręcz
4. Teraz raz jeszcze utrzyj czekoladową masę i dodaj orzechy, herbatniki, ekstrakt waniliowy oraz rum. Dokładnie wymieszaj.
5. Masę równomiernie rozłóż pomiędzy 6 walców o średnicy 6cm (zdjęcie obok).
6. Odłóż do lodówki
Mus z białej czekolady:
1. W rondelku o grubym dnie podgrzej wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Gotuj około 1minuty, aż powstanie lekki syrop. Zdejmij rondel w kuchenki.
2. Połamaną na małe kawałki czekoladę przełóż do rondelka i mieszaj, aż się rozpuści.Jeżeli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, połóż rondelek na kuchenkę i leciutko podgrzej.
3. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
4. Teraz do masy dodaj żółtka, utrzyj i ponownie odstaw.
5. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę.
6. Dodaj białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
7. Wylej masę z białej czekolady na masę truflową.
8. Włóż deser do zamrażarki na całą noc.
Dekoracja:
1. Rozpuść czekolady i 25ml śmietany w rondelku. Lekko przestudź.
2. Wsypuj po kilka płatków śniadaniowych do czekolady i dokładnie obtocz w czekoladzie. Odstaw na pergamin tworząc wieżyczkę.
3. Kiedy masz przygotowane 6 dekoracji z płatków, włóż je do lodówki.
4. Do pozostałego sosu czekoladowego dodaj resztę kremówki i zamieszaj, aby powstała jednolita masa. Lekko przestudź.
5. Wyjmij deser z zamrażarki i zdejmij obręcze.
6.Polej górę deseru odrobiną sosu czekoladowego i wbij dekoracje z płatków śniadaniowych.
Wieża:
1. Do miseczki w jakiej będziesz podawać deser wlej trochę sosu czekoladowego.
2. Na środek połóż wieżę czekoladową. Od razu podawaj.
Smacznego!
M2VmNzM5NGI6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc289WhQkEA0IfW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD8vGC42DyBMdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBBBBGFhFntfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiN2I/Pi8celgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ceNnxhGnB7bCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE5xcXlVaWEiaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEAZjFmM0Ez8vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8cJWYHHk5iB2VUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0rexZsGlk8Q2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxNaEQNcAC5bAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBCQoI0U/AEg6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk5IXhbTxt3RXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHABzaxg/PjwRfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4Amg/bxVhTkA3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=