Kuchnia

Przepisy

Bułeczki bolognese

Ciasto
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 10 g suszonych drożdży
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- tymianek


farsz:
- 300g mięsa mielonego
- cebula
- 1 puszka pomidorów
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanki bulionu
- olej
- sól, pieprz, tymianek

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju.
Dodać mięso, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać.
Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto.

Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem.

Piec w 200 st.C około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation