Kuchnia

Sałatki

Sałatka królewska z dressingiem z chałwy
Składniki

100 g chałwy królewskiej E.Wedel o smaku waniliowym
1 sezamek AHA E.Wedel
1 cytryna
łyżeczka miodu
łyżka białego wina
chilli, pół łyżeczki nasion kolendry, kilka listków rozmarynku, sól, pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek
mała główka sałaty rzymskiej
pół czerwonej cebuli
pół zielonej gruszki
pół szklanki orzechów pekan
1 mała pierś z kurczaka
1 łyżka octu winnego
30 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
Pierś marynujemy w soku z połowy cytryny, miodzie, białym winie, mielonym chilli, roztartych nasionach kolendry, rozmarynie i 3 łyżkach oliwy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie smażymy na patelni grillowej z obu stron i kroimy na cienkie plasterki.
Krok 2:

W naczyniu rozgniatamy chałwę, dodajemy ocet winny, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Na półmisku układamy liście sałaty rzymskiej (najlepiej całe można wtedy jeść sałatkę w łódeczkach z liści). Gruszkę kroimy "w zapałki" razem ze skórką i skrapiamy lekko cytryną,układamy na sałacie. Cebulę kroimy w półplasterki i rozsypujemy na sałatce. Orzechy pekan i sezamki siekamy drobno, posypujemy sałatkę. Na końcu układamy plasterki ciepłego kurczaka i przed samym podaniem polewamy dressingiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation