Kuchnia

...przepisy-placki, pierogi, kluchy i racuchy...

Gyoza- japońskie pierogi

Składniki na 30sztuk: 200g mąki pszennej, 110ml wrzątku, 1/2 łyżeczki soli. 300g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego), 100g fileta z piersi kurczaka, 100g kapusty białej, 1 mała cebula czerwona, 2 garście drobno posiekanego szczypiorku, 2 papryczki chili, 30g świeżego imbiru, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 50ml wody gazowanej, 3 łyżki sezamu, 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz wg smaku.

Mąkę przesiać do miski. Sól rozpuścić we wrzątku, dodać mąki, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do woreczka i schować do lodówki na około 30 minut.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, cebulę, papryczki chili i kapustę pokroić w bardzo drobną kostkę. Mięsa połączyć z warzywami, szczypiorkiem, imbirem, olejem, octem, sosem sojowym, sezamem, wodą, skrobią i przyprawami, wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręką), przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek, podzielić na 30 równych „kulek” i dość cienko rozwałkować. Rozwałkowane krążki schować pod wilgotny ręcznik, aby nie wyschły. Na placku umieścić porcje farszu, złożyć placka na pół, przycisnąć brzegi i zrobić zakładki. W ten sam sposób ulepić wszystkie pierożki.
Duża, nieprzywierającą patelnie posmarować olejem sezamowym i mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, wyłożyć pierożki i delikatnie zarumienić (smaży się tylko jedna strona). Powoli (może pryskać) wlać wodę (około 140ml) i 2 łyżki oleju sezamowego, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pierożki pod pokrywką z dziurką aż cała woda wyparuje. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation