Kuchnia

ZUPY

Najlepsza na świecie Zupa Cebulowa


Na 4 porcje zupy :
*1.5 kg cebuli
*6 ząbków czosnku
*4 łyżki oliwy z oliwek
*2 łyżki masła
* Tymianek suszony
*Tymianek świeży
*3 liście laurowe
* 20 dag sera który się dobrze topi (najlepiej Gruyere)
*3 bułki na grzanki
*1.2l bulionu (może być drobiowy ,wołowy albo warzywny)
*sól
*pieprz

1) Cebule obierz , umyj i pokrój w piórka dobrze gdyby cebula była równomiernie pokrojona

2) Obierz i posiekaj czosnek

3) Do garnka wlej oliwę i masło i poczekaj aż sie rozpuści, następnie wsyp cebulę czosnek, liśćie laurowe i tymianek (zostawiając parę gałązek świeżego tymianku do przybrania)

4) Przykryj przykrywką i duż na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok 40 min do godziny - cebula ma zmniejszyć swoją objętość prawie dwukrotnie i kiedy weżmiesz ją do ust ma być miękka i się dosłownie rozpływać
5)Po tym czasie zalej cebulę bulionem i gotuj ją przez nast pół godziny

5.5) Nastaw piekarnik na ok 150-180 stopni
6) Dopraw solą i pieprzem do smaku
7) Wlej zupę do miseczek , powkładaj do niej kawałki bułki i posyp serem
8) Zapiecz w piekarniku przez ok 8 min aż ser się roztopi i grzanki dostaną troszkę koloru
9) Przybierz gałązką tymianku i podawaj;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation