Kuchnia

Słodkości

Deser z płynną czekoladą
(dla 2 osób)

100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
100 g masła
100 g cukru
2 jajka
3 łyżki mąki
30 g kakao
20 ml likieru wiśniowego
50 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Gorzką czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę, kakao i likier. Powstałą masę połącz z czekoladą. Ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą, na środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady, przykryj kolejną warstwą czekoladowej masy. Kokilki wstaw na 10–12 minut do gorącego piekarnika.

Deser będzie płynny w środku, więc test suchego patyczka nie jest potrzebny!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation