Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kruche ciasto:

200 g mąki pszennej tortowej
200 g zmielonych orzechów laskowych
2 żółtka
100 g cukru trzcinowego
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowo - jabłkowa:

około 900 g masy makowej, domowej lub gotowej z puszki
120 g masła
30 g cukru trzcinowego
2 żółtka
40 g mąki pszennej
40 g kaszy manny
100 g rodzynek
około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych )
4 białka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać, połączyć z cukrem i ze zmielonymi orzechami. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka i wyrobić między palcami na kruszonkę.

Jeżeli wyrobienie kruszonki okaże się niemożliwe, tak jak u mnie, całość zagnieść w jednolitą kulę ciasta, którą podzielić na jedną część większą i jedną mniejszą - mniej więcej 2/3 i 1/3. Obie części ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny.

Jeżeli natomiast jakimś cudem uda Wam się wyrobić kruszonkę :), również podzielcie ją na większą i mniejszą część i tę większą wysypcie równomiernie na spód formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku wariantu z zamrożonym ciastem, należy większą część zetrzeć na tarce na spód formy, wyrównać i lekko uklepać.

Tak przygotowany spód podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez 10 - 12 minut ( spód powinien pozostać blady ). Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia.


Masa makowo - jabłkowa:

Masło roztopić i przestudzić.

Mąkę pszenną wymieszać z kaszą manną oraz z proszkiem do pieczenia.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rodzynkami.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Następnie stopniowo dodawać masę makową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać mąkę z kaszą manną i proszkiem, wymieszać. Dodać starte jabłka z rodzynkami, wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać ją do makowo - jabłkowej masy.


Na wystudzony kruchy spód wyłożyć przygotowaną masę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta lub - w przypadku kruszonki - równomiernie ją wysypać.

Piec w temperaturze 165°C przez około 50 minut. Upieczony i wystudzony makowiec można oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation