Kuchnia

coś z mięsa

Boczek pieczony do kanapek

Pyszny, mocno czosnkowy pieczony boczek do kanapek - bo czasami można sobie na to pozwolić :)
SKŁADNIKI
1,5 kg boczku
główka czosnku
2 małe cebule lub 1 duża :)
sól czosnkowa
majeranek
PRZYGOTOWANIE

Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku.

Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na boczku.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Pyszny boczek na kanapki gotowy !

Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka.
Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką.
Pycha :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation