Kuchnia

jedzenie

Sernik na zimno z mascarpone i serków homogenizowanych
Składniki:

Spód:

herbatniki kakaowe
mleko do namoczenia

masa serowa

500 g mascarpone
czteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x140g)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

ponadto:

100 g borówek
100 g malin


Sposób przygotowania:

Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki na chwilę zanurzać w mleku i wykładać nimi dno (moczenie w mleku wymagane jest tylko jeśli sernik ma być spożywany szybko po przygotowaniu, jeśli będzie przechowywany dłużej herbatniki pochłoną wilgoć z masy serowej i same zmiękną).

Mascarpone i serki waniliowe powinny być dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, serki waniliowe, cukier i sok z cytryny umieścić w misie miksera. Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Wystudzoną żelatynę połączyć z masą serową, najlepiej w kilku etapach, tzn. Niewielką ilość masy wlać do żelatyny i energicznie wymieszać. Następnie dodać kolejną część masy i znów zamieszać, dopiero tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i dokładnie zmiksować.

Do masy serowej dodać owoce i delikatnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy, wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Udekorować świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation