Kuchnia

pyszności

Ostatnio omawiałam majonezy sklepowe i wyróżniłam Majonez Kielecki i Białuty – przypomnienie tutaj. Niestety pozostałe majonezy sklepowe mają niezbyt pozytywny skład :(

Majonez przygotowany własnoręcznie ma ogromną zaletę – znasz dokładnie jego składniki. Wiesz jaki olej został użyty (najlepiej, żeby był nierafinowany i tłoczony na zimno), jakie jajka i musztarda. Bardzo ważny jest smak oleju, ponieważ zbyt intensywny i gorzki może zepsuć majonez. Raz tak zrobiłam, dlatego początkujących przestrzegam przed moimi błędami. Najlepszy będzie olej delikatny w smaku. Istotny jest również smak musztardy. Jajko powinno być świeże i dobrej jakości. Według mnie najlepsze są „zerówki” albo „jedynki”. Tak naprawdę masz wpływ na wszystko – na to czy dodasz cukier, czy dodasz ocet i jakie przyprawy zastosujesz. Kilka minut i słoiczek majonezu gotowy! Przez chwilę możesz poczuć się jak prawdziwy producent majonezu!

Wiele osób unika majonezu, ponieważ jest on bardzo tłusty i kaloryczny. Rzeczywiście typowy majonez zawiera 70-80% tłuszczu! W sprzedaży zdarzają się takie, które składają się głównie z wody (tzw. light), a zawartość tłuszczu wynosi ok. 30%. Może i mają mniej tłuszczu, ale za to zawierają całą armię dodatków do żywności, głównie zagęstników. Poza tym trzeba pamiętać, że nasz organizm potrzebuje tłuszczu. Dlatego nie kupuj samych odtłuszczonych produktów. Nie namawiam nikogo do spożywania łyżkami masła czy majonezu, ale do rozsądku.

Tłuszcze są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Są nośnikami witamin A, D, E i K, ułatwiają ich przyswajanie. Stanowią również źródło, z którego organizm czerpie składniki do budowy komórek, tkanek i narządów oraz do syntezy niektórych substancji biologicznie czynnych. Tłuszcz nie jest, aż taki zły jak go malują. Oczywiście w odpowiednich ilościach i nie mam na myśli trans izomerów powstających podczas utwardzania olejów roślinnych.

Podsumowując, najlepszym majonezem będzie ten domowy! Jednak pamiętaj o umiarze. I nie wyjadaj go łyżkami! Może przekona Cię informacja, że jedna łyżka majonezu (25 g) dostarcza około 166-185 kcal, 18-20 g tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation