Kuchnia

pyszności

Daktylowo-orzechowe trufle bez dodatku cukru

Składniki

3/4 szklanki (70g) orzechów nerkowca zmielonych
2 łyżka (20g) gorzkiego kakao
1 łyżka (10g) oleju kokosowego
2 garście (100g) suszonych daktyli
5 liofilizowanych truskawek
2 łyżki (10g) wiórków kokosowych

Wykonanie

Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na ok 15-20 minut do namoczenia. Następnie odsączyć, zmiksować na mus.
Nerkowce, kakao, mus daktylowy, olej kokosowy wymieszać.
Gotową masę wstawić na ok 1h do lodówki. Ten etap jest bardzo ważny. Masa w lodówce zgęstnieje i będzie idealna do formowania trufli.
Truskawki pokruszyć lub zmiksować.
Z przygotowanej masy przygotować 20 kulek. Można przygotować je ręcznie lub za pomocą łyżeczki do wydrążania kulek z owoców.
Kulki podzielić na 3 części i obtoczyć w posypkach. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby stwardniały. Przechowywać w lodówce.

Porady

1. Do trufli w wersji dla dorosłych można dodać 1 łyżkę alkoholu.

2. W zastępstwie kakao można użyć karob.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation