Inne

Inne

Orientalna zupa z kurkumą

Ilość porcji: 3-4 porcje
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 15-20 minut

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek brązowych
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
750 ml bulionu warzywnego
100 g tofu
2 łyżki sosu sojowego
1 papryczka chili
½ szklanki mleka kokosowego
sól himalajska do smaku
1 kapusta bok choy (inaczej pak choi)
Przygotowanie:

Na dno rozgrzanego garnka wyłożyć olej kokosowy i na nim przez pół minuty smażyć starty na drobnych oczkach imbir oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać kurkumę i przyprawę 5 smaków całość wymieszać i smażyć kolejne pół minuty. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekane drobno chili – całość smażyć 2 minuty.
Wszystko zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W tym czasie przygotować tofu. Pokroić je w kostkę i polać sosem sojowym.
Kiedy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać do niej tofu oraz mleko kokosowe.
Na koniec dodać posiekaną kapustę bok choy, doprawić solą i gotować jeszcze 3-5 minut.
MOŻLIWOŚCI:

przyprawę 5 smaków można zastąpić: curry, szczyptą ostrej chili,
kapustę bok choy można zastąpić szpinakiem, jarmużem, botwinką lub sałatą rzymską bądź kapustą pekińską
mleko kokosowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation