Kuchnia

Obiad

Filety z kurczaka zapiekane z pesto, pomidorem i mozzarellą | SKŁADNIKI

3 PORCJE
2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
100 g mozzarelli (w kawałku, startej)
4 łyżki zielonego pesto (np. z TEGO PRZEPISU)
1 pomidor
oliwa extra vergine, bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Filety oczyścić z kostek i błonek, przekroić równolegle do deski na 2 cieńsze filety. Jeśli piersi mają polędwiczki, odcinamy je i również wykorzystujemy.
Mięso doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut.
Filety posmarować pesto, na wierzchu położyć cienko pokrojone plasterki pomidora, doprawić solą, pieprzem i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.
Pomidory posypać startą mozzarellą i piec jeszcze przez 4 - 5 minut.
PROPOZYCJA PODANIA

Np. młode ziemniaki, ryż, makaron, makaron z cukinii lub bagietka czosnkowa. Do tego sałata z winegretem, pomidorkami i młodą cebulą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation